Vláčné rohlíky

21.03.2020

Rohlíčky krásně vypečené jsou z kynutého těsta. Nebojte se je zkusit, i když si s kynutým těstem moc nerozumíte. Recept je od Jany, ale celozrnnou variantu zkusila i Pavla.

Potřebujeme:

1 kg hladké mouky (varianta - špaldová, celozrnná), 550 ml plnotučného mléka, 2 sáčky sušeného droždí, 120 ml rozpuštěného sádla nebo másla, 3 lžičky soli, 3 lžičky cukru, 100 g másla na potírání, 1 vejce, sezamové, makové, slunečnicové nebo jiné semínko)

Postup:

Do větší mísy dáme mouku, sůl, cukr, sušené droždí, vlažné mléko a rozpuštěný tuk. Směs pořádně promícháme a prohněteme. Mísu zakryjeme čistou utěrkou a posadíme na mísu s trochou teplé vody pro lepší kynutí. Necháme kynout 30 minut. Vykynuté těsto rozdělíme na 20 bochánků. Každý bochánek rozválíme na placku silnou cca 3 mm ve tvaru trojúhelníku. Placku potřeme rozpuštěným máslem a stáčíme od široké strany do tvaru rohlíku. Necháme ještě 15 minut kynout na plechu, pak potřeme vejcem a chceme-li, posypeme semínky. Vložíme do trouby, vyhřáté na 220 st. a pečeme 15 minut do zlatova.

Dobrou chuť!