Páj s červenými jablky

19.03.2020

Jablečný páj dělá kdekdo. Recept je od Niny, která do jablek přidala červené víno. To dá koláči krásnou barvu a vůni.

Potřebujeme:

Základ koláče je linecké (křehké) těsto - 350 g hladké mouky, 80 g cukru moučky, 200 g Hery (másla), 2 žloutky, špetka kypřícího prášku do pečiva, vanilkový extrakt. Na náplň - 6 velkých jablek, sklenka červeného vína, trochu cukru, mletá skořice, hřebíček.

Postup:

Z přísad uhněteme na vále nebo v robotu těsto a necháme je chvíli odležet v lednici. Jablka oloupeme, 5 jich nastrouháme na hrubém struhadle a jedno pokrájíme na kousky, vložíme do kastrůlku, zalijeme vínem, přidáme cukr, skořici a celý hřebíček (pak se vyndá). Za stálého míchání směs povaříme, až se zredukuje tekutina (cca 10 minut). Směs intenzivně voní a vypadá jako červené zelí - odtud název receptu. Koláčovou formu vymažeme a vysypeme, vyválíme plát těsta a vložíme do formy, upravíme okraje. Část těsta si necháme stranou. Na těsto do formy nalijeme jablečnou směs a na ni nadrobíme zbytek těsta. Pečeme na 175 - 180 st. až do zhnědnutí drobenky.

Dobrou chuť!