Kachna s jablky

08.04.2020

Konfitovaná mladá kachnička je výborné sváteční jídlo. Zkusíte ji ? Takhle ji peče Blanka.

Potřebujeme:

kachnu, sůl, kmín, 2 jablka. Na přílohu - dušené zelí, knedlíky nebo vařenou pohanku.

Postup:

Do pekáčku dáme večer mladou kachnu (zády nahoru), osolenou, pokmínovanou, do ní vložíme jablka, pokrájená na čtvrtky. Troubu zapneme na 90 st.z obou stran. Pečeme celou noc. Ráno zkontrolujeme množství vypečeného tuku, kachnu obrátíme zády dolů, zvýšíme teplotu na cca 130 st. Tuk lze odlít do sklenice a později použít (na chleba, do omáček, aj.). Pečeme 3 hodiny. Pak znovu obrátíme kachnu zády nahoru, zvýšíme teplotu v troubě na 220 st., potíráme vypečeným tukem a pečeme dozlatova asi hodinu. Na konci pečení se kachna úplně rozpadá. Servírujeme s kouskem jablíčka, dušeným zelím a jako zdravější a méně pracnou variantu knedlíků můžeme použít vařenou pohanku.

Dobrou chuť !