Jidášky

12.04.2020

Velikonoční tradiční pečivo - jidášky - upeklo více pekařek. Tady jsou jejich krásné výtvory a recept je z Kuchařky pro dceru, která je skvělou inspirací.

Potřebujeme:

500 g hladké mouky, 70 g másla (nerozpuštěného), 2 žloutky, 300 ml smetany na vaření, 80 g cukru krupice, 25 g droždí, 4 g soli, špetku strouhaného muškátového květu, citronová kůra. Na potření před pečením vejce  s 2 lžícemi vody. Na potření po upečení med se lžící másla.

Postup:

Z droždí, lžíce mouky, lžíce cukru a 100 ml smetany připravíme kvásek a necháme ho vyběhnout (10 - 15 minut). Smícháme připravené suroviny, přidáme kvásek a uhněteme hladké a jemné těsto. Těsto necháme v teple kynout asi hodinu. Pak vyndáme na vál, rozdělíme na 24 kousků a ty vyválíme na prameny silné jako malíček a dlouhé 20 - 25 cm. Z nich stáčíme různé tvary "zamotaného provazu". Tvary pokládáme na pečící papír na plech, potřeme vejcem s vodou a necháme ještě chvilku kynout. Troubu předehřejeme na 190 st. a jidášky pečeme 15 minut do zlatova. Po upečení hned na plechu potíráme medem s máslem.

Dobrou chuť !