Hruškový páj

02.04.2020

Kdo ochutná jeden kousek tohoto koláče, neodolá a vezme si další. Za recept děkujeme Nině.

Potřebujeme:

Základ je linecké (křehké) těsto - 350 g hladké mouky, 80 g cukru moučky, 200 g Hery (másla), 2 žloutky, špetka kypřícího prášku do pečiva, vanilkový extrakt. Na náplň - 500 g hrušek (nakrájet na plátky i se slupkou), 250 ml smetany ke šlehání, 3 celá vejce, 60 g cukru krupice, 1 sáček skořice mleté.

Postup:

Z přísad uhněteme na vále nebo v robotu těsto a necháme je chvíli odležet v lednici. Připravíme si hrušky a smetanovou náplň (smícháme smetanu, vejce, cukr a skořici). Troubu vyhřejeme na 170 st. Těsto namačkáme do koláčové formy a dáme na 10 minut zapéct do trouby. Pak vytáhneme z trouby, poklademe hruškami úhledně do velkého větrníku a zalijeme smetanovou směsí. Pečeme asi 25 minut (i déle) na 170 st. Koláč je hotový, až je těsto pěkně zlatavé. Nevadí, když je náplň málo ztuhlá, ztuhne při chladnutí. Koláč krájíme ostrým nožem, aby se nepotrhaly hruškové plátky.

Dobrou chuť !