Beránek

12.04.2020

Velikonoční beránek patří na sváteční stůl. Pavla ho peče ve zdravé variantě s mrkví. Děkujeme za recept !

Potřebujeme:

150 g celozrnné mouky jemné, 150 g špaldové mouky, 80 ml oleje (řepkového, olivového,aj.), 300 g jemně nastrouhané mrkve, 90 ml medu, 1 - 2 vejce, 50 g ořechů či semínek, 50 g sušeného ovoce (rozinek, brusinek, kustovnice), 1 prášek do pečiva, 150 g bílého jogurtu (do 3 procent tuku), špetka soli, citronová šťáva.

Postup:

Mrkev očistíme, nastrouháme na jemno a zakápneme citronovou šťávou. Smícháme všechny přísady, přidáme mrkev. Vymažeme (příp. vysypeme) formu na beránka a těsto do ní nalijeme. Vložíme do trouby, vyhřáté na 180 st. a pečeme 40 minut. Jestli je těsto upečené, poznáme vpíchnutím špejle. Upečeného beránka vyklopíme z formy, pocukrujeme a ozdobíme mašlí.

Dobrou chuť !